before
after
The neighborhood was a very desirable place to live with its old trees and landscaping, the quaint scale of its streets, and the harmony of scale and proportion of its homes.  The client purchased an older home on a large lot with intentions to double the living space with a two-story addition.  Arriving at a solution with contextual sensitivity was extremely important.  The addition was designed as a wing perpendicular to the original house.  An intimate courtyard was created at the hinge or intersection of the two wings.  With most of the rooms opening onto the courtyard, it is a central focal point.  In warmer months, the relationship between rooms changes as the courtyard physically connects rooms which are remote in winter.  On the first floor, the new wing accommodates a new garage, large kitchen and family room with all the accoutrements - butlerís pantry, mudroom, breakfast room, food pantry and computer station.  On the second floor, existing bedrooms and bathrooms were enlarged and a new master bedroom suite and laundry room were added.
Glenview, IL
residence addition
08
projects
history
people
philosophy
home
contact
previous project
next project
.